
Pozitif psikoloji literatüründe “Positivity Offset” olarak geçen, benim Türkçe’ye “Pozitifle Dengeleme” olarak çevirebileceğim bir kavramdan bahsedeceğim bugün size. Negatif Eğilim paylaşımında öğrendiğimiz gibi, negatifler ile pozitifler arasında belirgin bir asimetri mevcut: Negatifler, zihinsel tartımızda pozitiflerden daha ağır çekiyor.
Lakin madalyonun bir de diğer yüzü var.
Negatifler pozitifleri yoğunluk anlamında domine ederken, pozitifler negatifleri sıklık anlamında domine eder.
diyor pozitif psikoloji ve duygular üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlü Prof. Barbara Fredrickson. Yani kısacası, evet günlük hayatımızda negatifler bizi daha çok sarsıyor ama pozitifleri hissetme sıklığımız aslında daha fazla (çoğu zaman tam olarak “farkına varamasak” dahi). Böylece negatiflerin verdiği yoğun duyguları, pozitiflerin sıklığıyla dengelemek mümkün oluyor. Hatta gerekli teknikler öğrendildiği takdirde, her bir pozitifin tartıda daha ağır çekmeye başlaması da.

Fredrickson ve arkadaşlarının uzun yıllar Pozitifle Dengeleme üzerine yaptığı çalışmalardan sizin için derlediğim iki temel sonuç var:
- İnsanlar kendi hallerine bırakıldıklarında, belirgin bir negatif uyaran olmadığı sürece hafif seviyede (mild) pozitif duygular hissederler. (Bu bulgu, “Positive Mood Offset” olarak da geçiyor literatürde.)
- Fredrickson, insanların büyük çoğunluğunun pozitifleri negatiflerden ortalama 2 kat daha fazla deneyimlediğini vurguluyor. Fakat bu 2:1 (2 pozitife karşılık 1 negatif) oranı kişileri nötr seviyenin üzerinde tutsa da, “kişilerin pozitif duyguları sıklıkla ve yoğun bir şekilde deneyimlediği, sosyal ve psikolojik olarak optimum seviyede işlev gösterdiği düzeye” (flourishing) çıkması için yeterli olmuyor.
Peki “flourishing” düzeyine çıkmak için gereken minimum oran nedir? Merak edenleri buraya alalım.
Kaynak:
Fredrickson, B. (2011). Positivity: Groundbreaking research to release your inner optimist and thrive. Oxford: Oneworld.
Fredrickson, B. L. (2013). Updated thinking on positivity ratios. American Psychologist, 68(9), 814-822.