10 POZİTİF DUYGU: KELİME DAĞARCIĞINDA NELER VAR?

Bugün pozitif psikoloji araştırmalarının sonucunda dünya genelinde en sık deneyimlendiği düşünülen 10 pozitif duygu üzerine konuşalım istiyorum. Sapir-Whorf Hipotezi üzerine hazırladığım yazıda öğrendiğimiz gibi, kelime dağarcığımızda ne kadar çok pozitif duyguları tanımlayan kelimeler olursa, günlük hayatımızda da pozitif duyguları deneyimleme ve hatırlama şansımız artıyor. O nedenle bu 10 duygu arasından yeni öğrendikleriniz varsa ve yorumlarda paylaşırsanız mutlu olurum 🤗 Hemen başlayalım!
1. JOY (KEYİF):
Sizin için işlerin oldukça yolunda gittiğini düşünüyorsunuz ve heyecanlısınız. Belki gülüyorsunuz, belki yürüyüşünüz hızlandı ve havaya bir yumruk kaldırdınız, “Yaşasın!” hissiyle. Örneğin; önemli bir basketbol maçını kazanan takımın oyuncularının yaşadığı duygu. Belki de yaşadığınız duygu öyle yoğun ki, yürüyüşünüz yavaşladı ve içinizde müthiş bir keyif hissi hakim. Örneğin, başvurduğum yüksek lisans programlarından kabul emaillerim geldiğinde daha ziyade bu ikinci versiyonuyla yaşamıştım keyif duygusunu.
2. GRATITUDE (ŞÜKRAN):
İçtenlikle minnettar olma durumu. Bu duygu hem sahip olduğunuz pozitif şeylerle (örneğin; eşiniz, köpeğiniz, çok sevdiğiniz sallanan koltuğunuz vb.), hem de gerçekleşebilecek kötü bir şeyin gerçekleşmemiş olmasıyla aktive olabiliyor (örneğin; güzel bir manzara fotoğrafı çekerken telefonunuzun birden elinizden kayması fakat düşmeden yakalayabilmeniz.)
3. SERENITY (SÜKUNET):
Hayat sizin için güvenli, halinizden hoşnutsunuz. Fakat “keyif” kadar yoğun bir duygu değil sükunet. “Gün batımı sonrası kızıllık” gibi bir metaforla tarif ediliyor. Yani asıl büyük olay (güneş kaybolmuş) yaşanmış bitmiş, siz geride kalanların (kızıl renk) tadını çıkarıyorsunuz. Örneğin; önemli bir basketbol maçını kazanan takım oyuncusunun akşam yatağında uzanırken o günkü zaferi düşünmesi gibi.

4. INTEREST (İLGİ):
Dikkatinizi sizin için yeni ve ilginç olan bir şeye veya bir kişiye tümüyle verdiğinizde hissettiğiniz duygu. Örneğin; pozitif psikolojiyi ilk kez keşfettiğimde üzerine sürekli okumalar yapmak, her gün bir şeyler öğrenmek müthiş ilgimi çekiyordu – hala da çekiyor orası ayrı😅 Bu süreçte motivasyonunuz da oldukça yüksek oluyor.

5. HOPE (UMUT):
Yalnızcac koşullar kötü olduğunda hissedebileceğimiz bir pozitif duygu. “Sonuçta, her şey tıkırında gidiyor olsa umuda ihtiyacımız olmazdı ki…”, diyor James Pawelsky. “Umut”ta, şu anda işler ne kadar kötü gidiyor olursa olsun, bir şeylerin bir şekilde yoluna gireceği inancı hakim.

6. PRIDE (GURUR):
Güzel bir şeyin gerçekleşmesine sebep olduğumuzda hissettiğimiz duygu. “Bunu ben yaptım” diyip bizi gülümsetebilecek her şey bu kategoriye giriyor. Çocukların da sıklıkla kullandığı bir cümle: “Anne, baba, bak ne yaptım!”.

7. AMUSEMENT (EĞLENCE):
Burada “sosyal” bir element hakim. Örneğin, aile sofrasında şakalaşırken veya köpeğimizle oyun oynarken hissediyoruz bu duyguyu. Diğerleriyle bağ kurmamıza en çok yardımcı olan duygulardan kendisi.

8. INSPIRATION (İLHAM):
Bir başkasının yaptığı ve “insanoğlunun en iyi tarafını” ortaya koyduğunu düşündüğümüz bir şeye tanık olduğumuz durumlarda hissettiğimiz bir duygu. Ortaya konulan çalışkanlık ve başarıdan etkilenme durumu söz konusu aynı zamanda. Örneğin, müziğe çok ilgisi olan biri, tüm hayatını klasik müziğe adamış bir bestecinin en son eserini dinlerken hissedebilir bu duyguyu.

9. AWE (HUŞU):
İlhamın dozunu arttırdığımızda hissedeceğimiz şey bu “awe” (İngilizce) duygusu olur diyor araştırmacılar 😊 Fakat buradaki önemli nokta: “kendimizden çok daha büyük, görkemli bir şeyin bir parçası olduğumuz hissi”. Örneğin, Norveç’te Preikestolen’a çıkıp manzarayı izlediğinizde, devasa bir ormanda yürürken veya Çin Seddi’nde yürürken bu duyguyu hissedebilirsiniz örneğin. Aslında ne kadar küçük olduğunuzun farkına varırsınız fakat bu farkına varış sizi oldukça pozitif etkiler.

10. LOVE (Sevgi):
Bu en özel duyguyu en sona sakladım. Çünkü sevginin, yukarıda saydığımız tüm duyguların bir toplamı olduğunu düşünüyor araştırmacılar.




Sema Alp
Herbirini çok güzel, çok derin, harika anlatmışsınnız. Benim duygum serenity (sükunet) 🙂
her bir maddeyi okumaktan büyük keyif aldım.
İrem
Huşu burada görmeyi bekleyeceğim bir kelime değilmiş, bu kelimeyi görünce kendini kaybetme gibi negatif durumları çağrıştırdığını fark ettim çünkü. Huşu benim için yeni bir kelime oldu diyebilirim o yüzden.
nisa nur
çok güzel ve özenli bir anlatım okuduğumda o duyguları hissettiğim anları hatırlattı bana 🤍