
Geçen günlerde verimli çalışma tempomu bir nebze daha yükseltebilmek adına arayışlara girdim. Ara Günlük (Interstitial Journaling) Yöntemi ile de bu sayede tanışıp çok faydasını gördüm. Dilerim sizin de işinize yarar!
1. ADIM:
Kendinize severek kullanacağınız bir günlük bulmak. Ben analog ajandamı kullanıyorum, kalem-kağıt hissini sevdiğim için. Fakat siz dilerseniz Evernote veya benzeri bir uygulama da kullanabilirsiniz.
Ardından o gün yapmanız gereken işleri maddeler halinde yazmanız gerekiyor, ki bu alışık olduğumuz bir adım 🙂

2. ADIM:
Gün içinde ne zaman yapılacaklar listesindeki bir görevi tamamlayıp ikinci göreve geçmeniz gerekse (project transition), hemen bu iş için ayırdığınız günlüğünüzü çıkarıp bitirdiğiniz görev hakkında birkaç cümle yazmak.
Bunun için de şu sorulara cevap vermeniz gerekiyor:
“Hangi görevi bitirdim?”
“Bitirdiğim görev hakkında düşünmeye devam ettiğim bazı noktaları var mı?”.
Fakat cevap verirken “Email yazmak. Evet.” şeklinde değil de, “Tez hocama çalışmayı bitirdiğim dosyaları emailledim. Aklımın bir köşesinde hala Histogram penceresinde virgüllü sayılar kullanamama problemimiz var. Acaba tez komitesi için bu bir sorun teşkil edecek mi diye kaygılanıyorum.” şeklinde tamamlanmış cümleler kurmanız tavsiye ediliyor.
3. ADIM:
İkinci adımın hemen ardından bir sonraki yapacağınız görev hakkında birkaç cümle yazmak. Bunun için de şu sorulara cevap vermeniz gerekiyor:
“Hangi göreve başlamak üzereyim?”
“Görevi tamamlamak için nasıl bir yol izlemeliyim?”.
Burada da tamamlanmış cümleler kurmanız önemli. Örneğin, “Şimdi öğrendiğim ara günlük yöntemini yazıya dökeceğim. İlk adımım ne olmalı? Hmm, önce çevirisini yapmak istediğim yazıyı tekrar okuyup üç önemli maddeyi not etmeliyim. Ardından, görseli hazırlayıp yazıyı yazmaya geçebilirim.”

Peki bu yöntem neden işe yarıyor?
Zihnimizin çoğunlukla bir görevden diğerine geçerken hala yeni tamamladığı görevi düşünmeye devam ettiği düşünülüyor, ki görev değiştirme bedeli üzerine yaptığım paylaşımı okuyanlar ilişki kurarlar mutlaka.Bu noktada yeni tamamladığımız görev üzerine bir-iki dakika vaktimizi ayırıp birkaç cümle yazmanın zihnimizi boşalttığı ve yeni göreve hazırladığı savunuluyor. Böylece, yeni göreve başlarken dikkat dağılmasını minimuma indirmek amaçlanıyor.
Aynı zamanda yeni başlayacağımız görevi nasıl bir yol haritası izleyerek tamamlayabileceğimizi düşünmek de görevi hem daha hızlı hem de etkili bir şekilde gerçekleştirmemizi mümkün kılıyor.
Ara günlük yöntemini deneyenler olursa yorumlarını duymayı isterim 🙂
Kaynak:
Replace Your To-Do List With Interstitial Journaling to Increase Productivity – Coach Tony