
Değerler konusunda yaptığım paylaşımların ardından en sık aldığım soru “Peki kendi çekirdek değerlerimi nasıl öğrenebilirim?” oldu. Aslında tam da bu konu üzerine “7 Neden? Yöntemi” isimli eski bir paylaşımım var, öncelikle onu okumanızı öneririm. Burada da üzerine birkaç ekleme yapacağım.
1. FARKINDALIK İLK VE EN TEMEL ADIM
Hayallerinizi, hedeflerinizi şöyle bir gözden geçirin bakalım. “Neyi gerçekten istiyorsunuz?”. Bankada X miktar paramın olması, romantik bir ilişkimin olması, yüksek lisans yapmak gibi cevaplar sıkça veriliyor bu soru karşısında. Fakat dikkat edin, bunlar oldukça yüzeysel cevaplar.
Yaptım, bitti diyebileceğiniz, listede üzerini çizebileceğiniz bir şey değerleriniz arasında yer alamaz. Değerlerimizi anlamak için biraz daha derine inmemiz gerekiyor.

2. “PEKİ NEDEN?”
Bu soru çok kilit. İstediğiniz şey her neyse onun en dibinde yatan çekirdek motivasyonunuz ne? Bunu bulmak çok kolay değil, itiraf etmeliyim. Üzerine bir süre çalışmak gerekebilir. Fakat 7 Neden? Yönteminin güzel bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum. Her seferinde biraz daha derinleşerek “Peki bu benim için neden önemli?” sorusunu sormak çarpıcı cevaplarla karşılaşmanızı sağlayabilir.

3.”BİR MUCİZE OLSAYDI VE YAPTIĞIM HER ŞEYDE, BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN HERKESİN FULL ONAYINI ALACAK OLSAYDIM NE YAPARDIM?”
Bu soru, birilerini etkilemeye veya memnun etmeye çalışmadığınız durumda nelerin önceliğiniz olacağını anlamanıza yardımcı olabilir.
Örneğin, hedefiniz yüksek lisans yapmaksa ve altında yatan çekirdek değeriniz aslında hayat boyu öğrenmekse, bir yüksek lisans programından kabul almasanız dahi her gün alanda kendinizi geliştirecek bir şeyler bulabilir, okuyabilir, workshoplara/webinarlara katılabilirsiniz.
Unutmayın, her gün, hedefinize uzaklığınız ne olursa olsun değerleriniz doğrultusunda adım atmak için bir fırsat yaratabilirsiniz.
4. DEĞERLER ZORUNLULUK İÇERMEZLER
“Yapmalıyım, zorundayım” gibi kelimeler kullanıyorsanız değerlerinizden bahsetmiyorsunuz demektir. O değere sahip olmayı kendinize hedef koymuşsunuzdur.
Unutmayın, “doğru değer – yanlış değer” diye bir şey yok. Russ Harris, değerleri pizza tercihlerine benzetiyor.
Kimileri pizzada zeytin ve sucuk sever, kimileri zeytinden hoşlanmaz ama mantardan vazgeçemez. Bu zeytin, sucuk veya mantarın doğru veya yanlış tercih olduğu anlamına gelmez. Yalnızca damak tadımızın farklı olduğunu gösterir. Değerler de böyledir, doğru veya yanlış yoktur, yalnızca “damak tadımız” farklıdır 🤗
Sinem Aydınoğlu
çok sevdim bu içeriği çoook ve okur okumaz 7 değeri sıralayabildim. Şimdi en kısa zamanda yapmak istediğim ama sürekli ertelediğim işe başlayabilmek için gerçek amaçlarım var ve bunları yapmaya asla mecbur değilim. O nedenle şimdi daha çok hevesliyim.
Zeynep
Değerleri belirlemek bu yırtıcı dünyada zor görünse de daha iyi hissetmek için ve neyi neden kim için yaptığımızı keşfedebilmek için o kadar değerli ki. Teşekkürler. Her ne kadar geriden başlayıp geriden gelsem de bu yol çok güzel.
NALAN
Harikasınız emeğinize yüreğinize sağlık